wtorek, 5 października 2010

Muffinki z malinami.

Muffinki, cupcakes, bądź po prostu babeczki, to błyskawiczne i smaczne rozwiązanie na coś słodkiego. Zawsze będą udane, jeśli będzie się przestrzegać prostej zasady: "wymieszać osobno suche i mokre składniki a następnie połączyć". Muffinki można przygotować dosłownie ze wszystkim co nam wpadnie w rękę, czekolada, rodzynki, przeróżne owoce.
Dziś wersja z malinami.








Porcje: 12 sztuk
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Czas pieczenia: ok. 20 minut



Skład:
  • 1,5 szklanki mąki
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  szczypta soli
  •  ¼ szklanki miękkiego masła bądź oleju
  •   ¾ szklanki cukru
  •  ½ szklanki mleka
  •  1 szklanka świeżych malin*
* można również użyć mrożonych, jednak po rozmrożeniu dobrze jest je obtoczyć w   mące


Przygotowanie: 
  1.  W jednej misce utrzeć dokładnie masło z cukrem na puszysty krem, następnie dodać jajo i dokładnie wymieszać. 
  2.   Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia oraz sól. Wymieszać.  
  3.   Do mąki dodawać powoli masę maślano- jajeczną oraz mleko. 
  4.  Na koniec dodać maliny. Delikatnie wymieszać aby pokryły się ciastem.
  5.  Formy do pieczenia muffinek wyłożyć papierowymi foremkami. 
  6.   Foremki napełnić ciastem, do 2/3 wysokości.
  7.  Piec ok. 20 minut w temperaturze 200 st.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy